Nieuws

“Als vondsten spreken… Verhalen van Merovingische objecten uit het depot van Agilas”

Tussen 25 en 30 april is het tweede luik van de tijdelijke tentoonstelling van Agilas 'Als vondsten spreken...' te bezichtigen. Dit keer neemt Agilas de bezoeker mee naar de Merovingische periode. Bezoekers zijn welkom tijdens de vernissage op 25 april, de boeiende dubbellezing van dr. Rica Annaert en archeologe Kristine Magerman op 27 april of tijdens de opening van de tentoonstelling van 26 april tot 30 april.
 
De Merovingers waren Franken die na de val van het West-Romeinse Rijk in 476 het machtsvacuüm invulden. Doornik werd hun hoofdplaats maar ook in Asse leefden en stierven Merovingers. Uitzonderlijke getuigen hiervan voor Asse zijn acht graven uit de 6de eeuw die in 2007 aan de Krokegemseweg opgegraven werden. met deze tentoonstelling wil Agilas de bezoeker verrassen met onder meer geconserveerde wapens, kleurrijke glaskralen en prachtig versierd aardewerk.
 
 
Openingsuren tentoonstelling:
 
Vrijdag 26 april, maandag 29 april en dinsdag 30 april: telkens van 19u tot 21u voor individuele bezoekers. Groepsbezoeken, ook voor klassen, kunnen op deze dagen overdag, enkel na afspraak.
 
Zaterdag 27 april: van 14u tot 18u.
 
Zondag 28 april: van 10u tot 18u.
 
Vernissage met inleiding door archeologe Kristine Magerman en aansluitend drankje op donderdag 25 april: deuren open vanaf 19u30, inleiding om 20u, Kapel Oud Gasthuis, reservatie sterk aanbevolen.
 
Boeiende dubbellezing 'Barbaarse krijgers of welvarende boeren? Archeologie biedt een nieuwe kijk op de 'Duistere Middeleeuwen' door doctor Rica Annaert en archeologe Kristine Magerman op zaterdag 27 april: deuren open vanaf 19u30, lezing om 20u, Kapel Oud Gasthuis, reservatie sterk aanbevolen.
 
Ontmoet op 27 april en 28 april een echte Merovinger die al jouw vragen beantwoord...
 
Voor reservaties en meer informatie: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of 0474/29.95.67
 
In combinatie met deze tentoonstelling kan het eerste luik van de tentoonstelling 'Verhalen van Romeinse objecten uit het depot van Agilas' bezocht worden in het Erfgoed Museum Asse.
 

NIEUWS UIT HET VERLEDEN;

“Als vondsten spreken… Verhalen van Romeinse objecten uit het depot van Agilas”

BEKIJK, SCHRIJF, ZOEK, ONTDEK en BELEEF HET VERLEDEN…

 

Vanaf 21 januari tot 16 juni kan je in het erfgoedmuseum Asse (EMA), naast de vaste Romeinse collectie van Agilas en de Oud-Gasthuiscollectie van Ascania, de nieuwe tijdelijke én interactieve tentoonstelling van Agilas ‘Als vondsten spreken…’ bezoeken. Groepsbezoeken en klasbezoeken o.l.v. van een gids zijn nog tot 16 juni mogelijk maar enkel na afspraak met Agilas via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of via 0474/29.95.67.
 
De tentoongestelde objecten zijn afkomstig van de opgraving aan de Krokegemseweg in Asse in 2007 en vertellen het verhaal van de zoutontginning, een ingenieus wegennetwerk, dakpanpakketten,… uit het Assese verleden. Soms overduidelijk, soms mysterieus met ruimte voor je eigen fantasie, ontdek je vergeten crematierituelen, een 2000-jaar oude smiley smiley, een Romeinse leeuw of een raadselachtig kruisteken…
Het aanvullende, tweede deel van deze tijdelijke tentoonstelling, over een grafveld uit de Merovingische periode is, samen met een bijhorende lezing, voorzien tussen 25 april en 30 april 2024 (meer info volgt).
Het EMA is gratis te bezoeken elke 1ste een 3de zondag van 14 tot 18 uur (Gemeenteplein 26 te Asse). Bezoek je de tentoonstelling graag in groep of klasverband onder leiding van een gids op zondag of op een andere dag? Contacteer de medewerkers van Agilas dan even op Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of 0474/29.95.67.
Deze tentoonstelling kwam tot stand en in samenwerking met de gemeente Asse en dit dankzij een bijzondere projectsubsidie.
 

RingTv maakte deze mooie en lange reportage over de tijdelijke tentoonstelling:

https://www.ringtv.be/video/over-de-rand-erfgoed-museum-asse

 

 

 

Echo’s uit de Bronstijd. 3500 jaar oude vondsten uit Asse, Merchtem, Opwijk en Affligem

Recent opende er in het Erfgoed Museum Asse (EMA) de nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Echo’s uit de Bronstijd’ die de Bronstijd in Asse, Merchtem, Opwijk en Affligem belicht aan de hand van opgegraven sporen en objecten. De tentoonstelling is op 15 mei en op 19 juni 2022 gratis te bezoeken tussen 14.00u en 18.00u. Groepsbezoeken en klasbezoeken o.l.v. van een gids zijn nog tot 30 juni 2022 mogelijk maar enkel na afspraak met Kristine Magerman via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of via 0474/29.95.67.  

Lang voor de Romeinen zich in onze regio vestigden, werden Asse, Opwijk, Merchtem en Affligem al bewoond tijdens de Bronstijd (algemeen van 2000 v.C. tot 800 v.C.). Recent werd een Bronstijdsite opgegraven in Merchtem. Hierbij kwam onder meer een greppel aan het licht die een bewoningssite of een openluchtheiligdom uit de Bronstijd afbakende. Niet alleen in Merchtem maar ook in Asse, Opwijk en Affligem kwamen zowel bij oudere als bij recentere opgravingen enkele boerderijen en allerlei voorwerpen uit de Bronstijd aan het licht. Wil je weten hoe de mensen in onze regio tijdens de Bronstijd leefden en werkten? Benieuwd naar de 3500 jaar oude voorwerpen die de archeologen in Merchtem, Asse, Opwijk en Affligem uit de grond haalden? Geen idee wat een ‘spieker’ of een ‘woonstalhuis’ is? Breng dan zeker en vast een bezoek aan deze tijdelijke tentoonstelling in het Erfgoed Museum Asse (EMA), site Oud-Gasthuis, Gemeenteplein 26, Asse.  


Voor de komende openingsdagen van het Erfgoed Museum Asse (EMA) op 5 december en 19 december zullen de beslissingen van het overlegcomité van vrijdag 26 november gevolgd worden. Deze sluiten ook aan bij de maatregelen die gelden in alle gebouwen van CC Asse. Concreet betekent dit dat bij een bezoek aan het museum de CST aan de ingang gecontroleerd zal worden en dat het dragen van een mondmasker verplicht is. Verder raden we ten zeerste aan om een tijdslot te reserveren (14u-14u40-15u20-16u-16u40-17u20) via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of via 0474/29.95.67.Archeologiedagen 11 oktober 2020: Welkom in Romeins Asse !

Nog op zoek naar een leuke activiteit tijdens de Archeologiedagen?

Breng dan zeker op 11 oktober een bezoek aan Romeins Asse en bezoek het Erfgoed Museum Asse, bewandel het Educatief Wandelpad Archeologie of neem samen met je (klein)kinderen deel aan onze twee kinderspeurtochten. Voor elke deelnemer ligt er een mooie verrassing klaar. Vergeet zeker niet te reserveren en neem een mondmasker mee.  

 

Bekijk hier het programma & persbericht

 

Dankzij de Latinisten van de Sint-Martinus Middenschool Asse is het Educatief Wandelpad van Agilas twee infopanelen rijker. In 2016 kregen de leerlingen van de toenmalige tweede Latijnse van SMMA een rondleiding op het wandelpad van archeologe Kristine Magerman (Agilas vzw). De leerlingen van Frederik Kusendila, hun leerkracht Latijn, waren toen zo enthousiast over de route dat ze als klas een eigen paneel wilden sponsoren. Op 26 juni werden de panelen voorgesteld. Lees meer

 

De archeologiedagen gaan van start... Inschrijven voor de rondleidingen tijdens de Museumnacht op zaterdag kan nog steeds. Het volledige programma vind je hier.

 

Boekvoorstelling 'De Legende van de Zwarte Ruiters' op 30 november 2018 om 18u30 in de zolderzaal Oud-Gasthuis, Gemeenteplein 26 te Asse.

 

Archeologiedagen 2018:

Agilas vzw zet Educatief Wandelpad en kinderspeurtocht in Asse in de kijker tijdens de eerste Vlaamse Archeologiedagen op 1 en 2 juni.

Op vrijdag 1 juni en zaterdag 2 juni worden de allereerste Archeologiedagen in Vlaanderen georganiseerd. Tijdens deze eerste editie worden jong en oud ondergedompeld in de archeologie. Archeologen, musea en liefhebbers organiseren meer dan 50 spannende en educatieve activiteiten. Het volledige programma is HIER terug te vinden. In Asse (centrum) zet Agilas haar Educatief Wandelpad met bijhorende kinderspeurtocht opnieuw in de kijker.

 

 

In het kader van de archeologiedagen zet Agilas vzw op zaterdag 2 juni in Asse (centrum) haar Educatief Wandelpad met bijhorende kinderspeurtocht opnieuw in de kijker.

2000 jaar geleden was Asse een bloeiend Romeins handelsdorpje, anno 2018 zijn daar nog steeds vele resten van terug te vinden in de bodem. Archeologen vonden de voorbije jaren een schat aan nieuwe informatie over het Romeins, maar ook over het prehistorisch en het middeleeuws verleden van Asse. Het Educatief Wandelpad Archeologie, een 4,5 km lang wandelpad, leidt bezoekers van het middeleeuwse Oud-Gasthuis in het centrum van Asse (Gemeenteplein 26) naar de Romeinse nederzetting. Langsheen het traject geven 23 informatiepanelen meer informatie over de opgravingsresultaten. Twee figuurtjes, de Romeinse pottenbakker Lucius Macrinus en een archeologe, werkzaam in Asse, begeleiden de wandelaars op hun tocht.

Daarnaast rekent de kleine Marcus, zoon van pottenbakker Lucius, op de hulp van kinderen tussen 9 en 14 jaar en hun familie om tijdens de tocht op het Educatief Wandelpad de code te vinden die naar de geheime pot leidt. De schattenjacht gebeurt aan de hand van een brochure met vragen en opdrachten die betrekking hebben op de panelen die langs het Educatief wandelpad archeologie staan opgesteld. Uiteraard wordt goed speurwerk beloond… Kinderen jonger dan 9 jaar kunnen dan weer deelnemen aan een kleurwedstrijd.

Voor alle vragen over archeologie in de regio Asse, de werking van Agilas of de determinatie van eigen vondsten op het grondgebied van de gemeenten Asse, Opwijk, Merchtem en Affligem kan je op 2 juni terecht aan de infostand van Agilas, aanwezig op het startpunt van de wandeling.

Praktisch: 

Inschrijven is niet noodzakelijk, starten kan gratis en doorlopend tussen 9u30 en 17u30.

Startpunt: Oud-Gasthuis (inkomhal), Gemeenteplein 26, 1730 Asse

Documentatie: gratis wandelflyers met de wandelroute, deelnamebrochures voor de schattenjacht en kleurprenten kunnen op de dag zelf afgehaald worden aan de infostand van Agilas op het startpunt of kunnen vanaf 25 mei hier gedownload worden (doorlinken met de juiste pagina op de website)

Meer informatie: Kristine Magerman (0474/29.95.67 of Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.), via www.agilas.be of via hier en hier.

Bijlagen (Archeologiedagen algemeen)

Archeologiedagen_flyer-018.pdf 

Archeologiedagen_affiche_A2-018.pdf 

Archeologiedagen_advertentie_A6-018.pdf 

Links (Archeologiedagen algemeen)

http://www.archeologiedagen.be 

https://www.facebook.com/Archeologiedagen-179190779504746/ 

https://youtu.be/1YzrSpq7fsg

 

 

Boekvoorstelling 'Slakken en Potscherven' op 2 december 2018:

Na ‘Mamoetmoed’ publiceerde schrijfster en illustratrice Eva Vaes haar tweede kinderboek waarvoor ze inspiratie vond in de archeologie. ‘Slakken en potscherven’, een spannend boek voor kinderen vanaf 9 jaar, focust op het leven van Marcus, een jonge Gallo-Romein die zo’n 1.800 jaar geleden leefde en samen met zijn vader op reis gaat naar Tongeren. De reis brengt Marcus langs de Romeinse wegen en dorpen van onze regio: Kortrijk, Velzeke, Asse en Grobbendonk. Via een boeiend verhaal en mooie prenten leren de lezers bij over de Romeinse periode in onze streken.

Op zaterdag 2 december 2018 zal Eva haar boek voorstellen in de bibliotheek van Asse. De kinderen kunnen die namiddag ook zelf aan de slag tijdens verschillende spel- en knutselworkshops die worden georganiseerd door Agilas vzw. Meer info over dit evenement vind je hier:

 

Open Monumentendag op 10 september 2018:

Op 10 september 2018 is het weer zover: Open Monumentendag.

Dit jaar neemt ook het archeologisch depot van Agilas deel aan het evenement. Centraal staan onze gegidste rondleidingen (let op: reservatie verplicht wegens beperkt aantal plaatsen).

Daarnaast vinden er doorlopend tal van randactiviteiten plaats voor jong en oud waarvoor geen reservatie vereist is.

 

Gelieve hierbij het volledige programma te vinden.

 

Met vriendelijke groeten en graag tot 10 september,

het Agilas-team

 

Archeologisch depot van Agilas krijgt subsidies van de Vlaamse Overheid

 

Asse, Affligem, Merchtem en Opwijk – Vanaf het voorjaar van 2016 startte Agilas haar nieuw onroerenderfgoeddepot aan de Kalkoven 72 in Asse op met de bedoeling om vanaf 1 januari 2017 volledig operationeel te zijn. Het depot maakt integraal deel uit van Agilas vzw en vormt de cel Collectiebeheer. Na de erkenning van het depot door de Vlaamse Overheid in juli 2016, worden nu ook subsidies toegekend.

Subsidie van de Vlaamse Overheid

Na de erkenning van het onroerenderfgoeddepot van Agilas vzw door de Vlaamse Overheid (minister-president Geert Bourgeois, N-VA) midden 2016, krijgt het depot vanaf 1 januari 2017 ook subsidies om haar werking verder uit te bouwen.

Agilas vzw en de Vlaamse Overheid sloten een overeenkomst af voor een periode van 6 jaar waarbij het depot een jaarlijkse toelage krijgt van 85.000 euro. Op deze manier kan Agilas haar depot verder uitbouwen en archeologische collecties op een kwalitatieve manier bewaren voor toekomstige generaties.

Taken van het depot

Het depot van Agilas is verantwoordelijk voor de bewaring, het beheer, de studie en de publieksontsluiting van archeologische collecties afkomstig van opgravingen in Asse, Opwijk, Merchtem en Affligem. Daarvoor beschikt het depotgebouw over personeelsruimten, een laad- en loszone, een transitruimte, een onderzoeksruimte en verschillende aangepaste opslagplaatsen voor de verschillende materiaalgroepen.

Bovendien maakt het onroerenderfgoeddepot van Asse ook deel uit van het Vlaams depotnetwerk dat momenteel bestaat uit 13 erkende depots, waarvan 12 gesubsidieerde depots, verspreid over Vlaanderen.

Bewaring van archeologische archieven en vondsten

In het kader van het nieuw onroerenderfgoeddecreet, dat sinds 1 januari 2016 van kracht is in Vlaanderen, zijn bouwheren verplicht om archeologische vondsten en archieven als één geheel en in goede omstandigheden te bewaren en ter beschikking te houden voor verder onderzoek. Hierbij hebben ze de mogelijkheid om de vondsten en de archieven te laten beheren door een erkend depot.

Specifiek voor het depot van Agilas betekent dit dat aan verschillende strenge, opgelegde criteria, onder meer op vlak van klimaat, onderzoeksbeleid, bewaaromstandigheden, registratie, calamiteiten,… voldaan is om binnen Vlaanderen haar rol op te nemen inzake het behoud en het beheer van archeologische collecties. Het registreren van alle vondsten in een depotdatabase zal de komende jaren verder onderzoek van de voorwerpen toelaten. Het depot staat onder leiding van archeologe Kristine Magerman uit Asse.

Verdere werking van Agilas

Behalve haar rol van onroerenderfgoeddepot zal Agilas de komende jaren ook haar andere kerntaken blijven uitvoeren op het vlak van archeologisch en wetenschappelijk onderzoek en op het vlak van publiekswerking.

Bezoek aan het depot

Het depot is in principe niet toegankelijk voor individuele bezoekers. In het kader van specifieke activiteiten kan hiervoor een uitzondering gemaakt worden. Hierover zal tijdig gecommuniceerd worden. Een rondleiding voor scholen of groepen (maximaal 10 personen) is vanaf 2017 wel mogelijk en dient aangevraagd te worden. Externe onderzoekers krijgen, in het kader van een specifiek studieproject en na aanmelding, toegang tot het depot.

Meer informatie

Meer informatie over de werking van het depot, reservatie voor groepsbezoeken, toegang tot de collectie in het kader van een onderzoeksproject en de opname van een archeologische collectie naar aanleiding van een archeologisch onderzoek, is terug te vinden op de website www.agilas.be.

Contact

Onroerenderfgoeddepot Agilas vzw, Kalkoven 72, 1730 Asse
Kristine Magerman, erkend archeologe en depotverantwoordelijke
0474/29.95.67 of Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.; www.agilas.be

01/01/2016:

Agilas erkend door de Vlaamse Overheid

Op 1 januari 2016 trad het nieuwe Onroerenderfgoeddecreet van de Vlaamse Overheid in werking. In het kader hiervan werden Kristine Magerman (natuurlijk persoon) en Agilas vzw (rechtspersoon) als archeologen erkend door de Vlaamse Overheid.

Binnen de nieuwe wetgeving mogen we vanaf nu een belangrijke rol spelen in de afhandeling van bepaalde stappen van het archeologische proces en dit zowel administratief (opmaken van archeologienota’s en nota’s), als wat betreft de uitvoer van terreinwerk en het schrijven eindrapporten. Op die manier hoopt Agilas haar jarenlange ervaring verder uit te bouwen op regionaal vlak. Meer informatie over onze diensten en het aanvragen van offertes vindt u hier.

2015:

Hoe evolueerde de lokale aardewerkproductie in Romeins Asse tussen de 1ste en de 3de eeuw n.C.? Welke grondstoffen gebruikten de lokale pottenbakkers en waar kwamen die vandaan? Wie waren deze Assese ambachtslui eigenlijk en in welke mate imiteerden zij de typische Romeinse aardewerkvormen? Hoe waren de ovens geïntegreerd in de ruimtelijke structuur van de nederzetting en kan er evolutie in worden vastgesteld?

Om deze en andere vragen te beantwoorden selecteerde de Koning Boudewijnstichting Agilas vzw voor de uitvoer van een prestigieus onderzoeksproject rond de Romeinse aardewerkproductie in Asse.

 

  • Romeins Misbaksel (© Fotoclub Asse)

Waarom Asse?

De voorbije jaren bracht het archeologisch onderzoek in Asse, uitgevoerd door de KU Leuven en Agilas vzw, niet minder dan vier Romeinse pottenbakkersovens en meer dan 6000 misbaksels aan het licht. Het uitzonderlijke karakter van de vondsten in Asse ligt in de goede bewaring van de structuren waarbij één van de ovens één van de best bewaarde exemplaren is in België. De bijhorende kuil met 6000 misbaksels is door zijn omvang vrij uniek voor ons land. Deze relicten getuigen van een belangrijk regionaal productiecentrum uit de Romeinse periode. Een goede studie van deze resten geeft ons een goed beeld over de materiële cultuur en handelsstromen ten tijde van de Romeinen in een ruime regio rond Asse.

Samen sterk

Agilas vzw wist een stevig dossier op tafel te brengen en zocht én vond een brede financiële, logistieke en wetenschappelijke steun. Het project wordt gerealiseerd met de steun van het Fonds Jean-Jacques Comhaire dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. Logistieke partners zijn: het gemeentebestuur en het cultureel centrum van Asse (CC Asse) en de Fotoclub Asse.

Het onderzoeksproject staat onder leiding van Kristine Magerman en Steven Saerens van Agilas vzw. In totaal zullen 10 wetenschappers, verbonden aan verschillende wetenschappelijke instellingen in België, deelnemen aan het project. Het gaat om Wim De Clercq, Tim Clerbaut, Patrick Monsieur en Ruben Pede van de Universiteit Gent, Barbara Borgers van de Vrije Universiteit Brussel, Jozef Hus van het Koninklijk Meteorologisch Instituut, Johan Deschieter van het PAM Velzeke, Koen Deforce van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Kristine Magerman van Agilas vzw en de KU Leuven en Steven Saerens van Agilas vzw.

Traditionele methoden en nieuwe technieken

Het doel van het project is een zo nauwkeurig en volledig beeld te krijgen van de aardewerkproductie in Asse doorheen de hele Romeinse periode. De nadruk ligt dan ook niet enkel op het materiële aspect maar ook op inzichten over de pottenbakkers zelf en hun ambacht en handelsstromen worden onderzocht. Hiervoor zet het project een breed gamma aan methoden en technieken in: naast traditionele spoor- en materiaalstudies worden ook verschillende moderne technieken geïmplementeerd. Zo worden via allerlei petrografische, microscopische en chemische technieken de aard en de samenstelling van het aardewerk en het gebruikte stookhout onderzocht. Verder trachten de onderzoekers ook de exacte ouderdom van de ovenstructuren te bepalen door complexe magnetische metingen. Tot slot wordt binnen het project ook druk geëxperimenteerd met vernieuwende registratietechnieken zoals het maken van 3D-scans van archeologische objecten.

Kan ik ook zelf deelnemen?

Dat kan zeker. Agilas vzw is steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die willen bijdragen aan de studie van het verleden van Asse en zijn omgeving. Specifieke voorkennis is niet vereist, wel een gezonde dosis enthousiasme. Voor verder info kan je je richten naar projectverantwoordelijke Kristine Magerman.

 Romeinse Pottenbakkers Asse

 

21/12/2014:

Nieuwe website online! De afgelopen maanden werd er achter de schermen druk gewerkt om de website van Agilas volledig in een nieuw kleedje steken. Met deze vernieuwingsoperatie wil Agilas vzw tonen dat ze klaar is voor een nieuwe toekomst binnen het kader van het nieuwe Vlaamse Onroerenderfgoeddecreet. Agilas vzw wenst haar nieuwe webmaster te bedanken voor zijn inzet bij de realisatie van deze webstek.

  • Romeinse schrijfstift uit Asse (© Fotoclub Asse)

Via de nieuwe website wil Agilas zichzelf en haar werking voorstellen aan het grote publiek. Daarnaast wil de vereniging de bevolking van Asse en omgeving, maar ook andere archeologen en specialisten op een moderne manier informeren over de resultaten die archeologisch onderzoek in de gemeente aan het licht bracht. De website bevat onder meer de volgende rubrieken:

Wie zijn we?: in deze rubriek stellen we de vereniging, het bestuur en de werkende leden voor.
Lidmaatschap: wie lid wil worden van de vereniging en ons zo een handje wenst toe te steken kan hier terecht.
Vondstmeldingen: als je op het grondgebied van Asse voorwerpen vindt, kan je ons dit via deze rubriek melden.
Alle rapporten van de voorbije opgravingen in Asse kan je downloaden in de rubriek Projecten en rapporten.
In de rubriek Tijdelijke tentoonstellingen kan je aan de hand van foto’s de voorbije tijdelijke tentoonstellingen herbeleven.
Ben je bouwheer en word je geconfronteerd met een archeologisch vooronderzoek of een opgraving op jouw terrein, dan maken wij graag een offerte voor de uitvoer ervan. Neem daarvoor een kijkje in de rubriek Offerteaanvraag.
Indien je archeologische vondsten uit Asse en omgeving wenst te deponeren in ons depot, neem dan een kijkje bij Erfgoed Depot Agilas.
Een overzicht van de vele publicaties die er reeds verschenen over archeologie in Asse is terug te vinden in de rubriek Bibliografie.
Een overzicht van de gekende historiek van de Romeinse nederzetting van Asse vind je terug bij Romeins Asse.
Wie vragen, opmerkingen of suggesties heeft met betrekking tot Agilas, het verleden van Asse,… kan ons bereiken via Contact.
Een doorverwijzing naar onze belangrijkste partners is terug te vinden in de rubriek Links.
Wij bedanken al onze algemene sponsors in de rubriek Sponsors.
Wil je als vrijwilliger aan de slag bij Agilas: kijk dan snel bij Vrijwilligers.
Tenslotte is onze Webshop dag en nacht open voor het bestellen van boeken en publicaties en het betalen van lidgeld.

Deze website zal regelmatig geüpdate worden met de meest recente informatie.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
RingTv maakte deze mooie en lange reportage over de tijdelijke tentoonstelling: